Kankaan maalaaminen Fusion mineraalimaalilla

Fusionin FB-ryhmässä nimeltä Paint It Beautiful kysytään lähestulkoon päivittäin “Voinko maalata kangasta Fusion mineraalimaaleilla?” Vastaus on: kyllä voit! Lue alta kankaan maalaamisen lyhyt oppimäärä á la Fusion™ Mineral Paints.

Vanha tuoli ennen maalausta.
Kankaan maalaamisen ei tulisi olla pelottava ajatus. Se on ennemminkin huippunopea, edullinen ja helppo tapa päivittää vanha kaluste sopimaan omaan tyyliisi ja persoonallisuuteesi. Seuraavaksi jaan kanssasi joitakin vinkkejä siitä, miten itse saat aikaan virheettömän kaunista jälkeä, joka on sileän tasainen ja tuntuu käden alla upealta kuin pehmeä nahka – lähestulkoon mitä tahansa kangasmateriaalia maalattuasi!

Ensinnäkin voin kertoa, että aikaisemmin olin itse epäilijöistä suurin, kun tuli puhe kankaan maalaamisesta. Oletin pinnan tuntuvan ihoa vasten hirveältä, mutta hämmästyksekseni olen todennut, ettei mikään voi olla kauempana totuudesta!

Mutta toisaalta kalusteiden verhoilu on minulle aika vierasta hommaa… Päättelin siis, että mitäpä minä siinä menetänkään – kokeillaan sitten sitä maalaamista!!

Tärkeää on tajuta, että erilaiset kankaat imevät maalia itseensä hiukan eri tavoin, joten aloittelijan kannattaa aina tehdä pikku testejä nähdäkseen miltä lopputulos tulee näyttämään. Maalaatko esimerkiksi sohvan tai nojatuolin kangasta? Käännä kaluste ylösalaisin, ja käy sen pohjapuolella läpi maalauksen eri askeleet (niitä on muuten 4) ennen kuin käyt koko kalusteen kimppuun. Sillä tavoin saat ikäänkuin esikatselun siitä, miellyttääkö kankaan käytös sinua.

Parhaita/ helpoimpia kangaslaatuja ovat mm.

  • puuvilla
  • polyester
  • juuttikangas (säkki-)
  • tekonahka
  • nahka

Sametti ja veluuri ovat hiukan (Myöhempi edit: paljon!) vaativampia kankaita kohollaan olevan nukkansa takia. Toki niitäkin voidaan maalata, joten älä pelkää: treenaa vaikka ensin jonkin kirpputorilta tai FB:n Roskalava-ryhmästä löytämäsi kohteen kanssa, ja ota vasta sitten maalattavaksi se varsinainen samettituolisi – kokemuksen syvää rintaääntä kumisten… 😄

Verrattoman hieno löytö roskalavalta! (Edit: huomaa, että tämän kangas on brokadia/jacquardia, eli sileämpää kuin esim. veluurikangas.)
Miten päätellä kannattaako kalusteen kangas maalata vai ei?

Löytääksesi vastauksen otsikon kysymykseen tarvitset vain oman päätöksesi siitä, mikä on kalusteen arvo sinulle: olisitko täysin shokissa tai kauhuissasi, jos lopputulos ei miellyttäisikään sinua? Onko kyseessä perintökalleus, joka on kulkenut suvussasi jo iät ja ajat? Jos vastaus jompaan kumpaan kysymykseen on “kyllä”, ei kalusteen kankaan maalaaminen varmaankaan ole paras vaihtoehtosi. Kannattavampaa lienee etsiä käsiinsä ammattiverhoilija.

Tässä artikkelissa kuitenkin tuunaamme roskalavalta löydetyn tuolin, joka on vailla suuria tunnesiteitä. Vaikka homma menisi kuinka pieleen tahansa, isoäiti voi nukkua yönsä rauhassa – hänen antiikkiaarteensa ovat turvassa. 😉 Tämä tuoli on hyvä tuunauskohde myös siksi, että se on rakenteeltaan tukeva (ei huoju eikä heilu), se ei haise pahalta, eikä siinä ole näkyviä tahroja. Täydellinen kandidaatti maalaamiseen siis!

Maalaaminen ei poista kankaan omaa “kuviointia”, oli se sitten nähtäväksi ja arvostettavaksi tarkoitettu (kuten kukat tässä kankaassa), tai vain kullekin kankaalle ominaisen kuteen muodostama (vrt. esim. säkkikangas ja puuvillakangas).
Ennen kuin innoissasi huiskaiset maalipurkin esille, muista puhdistus!

Kyllä. Jos teet sen nyt, teet sen oikein! Kymmenessä minuutissa hoidat homman kotiin kunnialla. Mikään ei ole harmittavampaa ja turhauttavampaa, kuin innostua kalusteen tuunaamisesta, puskea vauhdilla suoraan maalausvaiheeseen – ja tajuta, että maali ei ota kiinni kunnolla, ja pensselinjälki on surkeaa…

Usko minua: maali joka ei tarvitse pohjatyökseen kalusteen puhdistusta on urbaanilegenda! Pinnan puhdistus on kaiken maalaamisen tärkein osuus, ja sen ansiosta uusi maalipinta kestää kauan!

Artikkelimme tuolin puhdistus oli yksinkertaista. Puuosat pesaistiin Fusionin TSP-pesuaineella jotta niistä saatiin pois mm. vuosien varrella käsistä irronnut lika ja rasva. Sitten puuosat karhennettiin hiekkapaperilla niissä olleen kiillon laannuttamiseksi. Kangas imuroitiin. Siinä kaikki; vartissa valmista!

(Jos muuten epäilet, että kalusteesi pinta on viimeistelty vahalla, poista se mineraalitärpätillä!)

Askel nro 1: sekoita ensimmäisen maalikerroksen maaliin vettä suhteessa 50:50

Eli yhtä paljon vettä kuin maalia. Vesi auttaa maalia imeytymään kankaan kuituihin ja “läpivärjäämään” koko kankaan. Muussa tapauksessa maali vain peittäisi kankaan kuin peitto.

(HUOM! Jos olet maalaamassa nahkaa tai tekonahkaa, käytä maali sellaisenaan. Älä lisää siihen vettä.)

Askel nro 2: hio kangasta kevyesti

Kun ensimmäinen kerros on KUIVA, hiero sen pintaa kevyesti hiomatyynyllä. Huomaat välittömästi, miten kankaan pinta muuttuu pehmeämmäksi. Jos maalatessa kankaasta on noussut pystyyn pieniä kuituja, kevyellä hiomisella saat nekin talttumaan. Pienellä vaivalla jälki muuttuu siis paljon nätimmäksi.

Askel nro 3: toisen maalikerroksen sekoitussuhde on 2/3 maalia, 1/3 vettä.

(Sama juttu kuin kohdassa nro 1: jos maalaat nahkaa tai tekonahkaa, maalia ei tarvitse laimentaa ollenkaan.)

Jälleen vesi on mukana auttamassa maalin imeytymistä kankaan kuituihin, mutta nyt se on pienemmässä roolissa.

Jos vaikuttaa siltä, että alkuperäinen kangas peittyy jo tosi hyvin, eikä tarvitsekaan enempää kuin 2 kerrosta, voit jättää veden kokonaan pois ja maalata pelkällä maalilla tämän viimeisen kerroksen!

Muussa tapauksessa maalaa kakkoskerros vielä maalin ja veden sekoituksella (maalia 2/3, vettä 1/3), ANNA KUIVUA JA HIO IHANAN PEHMEÄKSI, ja maalaa sitten viimeinen kerros pelkällä maalilla.

Askel nro 4: Lisää kankaaseen pehmeyttä vahalla.

Kun kankaan uusi väri on haluamasi kaltainen, on aika vahata se! Vaikka Fusion mineraalimaalit sisältävät viimeistelyaineen, eikä niitä tarvitse käsitellä erillisellä viimeistelyaineella (kuten esim. vaha), vahaaminen kuitenkin tuo maalattuun kankaaseen hienostunutta pehmeyttä, joka tuntuu ihoa vasten miellyttävältä.

Pyörittele kankaaseen ohut kerros vahaa, pyyhi ylimääräinen osuus pois, ja voilá: olet valmis! PuuhaMari suosittelee käyttämään väritöntä vahaa, kuten Fusionin mehiläisvaha.

Roskalavalöydön uusi Shabby Chic -ilme. Tässä tapauksessa puuosien uutta maalia hiottiin luonnostaan eniten kuluvista kohdista (muotokuviointien uloimmat osat) antamaan tuolille kaunista perintökalusteen ilmettä.
Kaikki edellä mainitut neljä askelta ovat supernopeita tehdä (kuten aina: maalin kuivumisen odottelu on se vaivalloisin osuus! 😁), joten käytä hyväksesi vauvan tai taaperon päiväunet/päiväkotiaika, ja päivitä vanha kaluste istumaan täydellisesti kotisi uuteen tyyliin!
Jos kaipaat lisäneuvoja,
tule käymään PuuhaMarin Putiikilla
tai soita numeroon 050-541 6919
Jos taas ongelmasi on se, ettei sinulla ole työskentelytilaa jossa saisit rauhassa tuunata kalusteita, niin Putiikilta on mahdollista varata verstaspöytä hintaan 10 €/projekti. Klikkaa painiketta lukeaksesi aiheesta lisää PuuhaMarin blogista:

Artikkeli perustuu englanninkieliseen, www.fusionmineralpaint.com -sivustolla olevaan blogikirjoitukseen.

The text is based on an article on Fusion Mineral Paints blog at www.fusionmineralpaint.com.

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Marja Isotalo sanoo:

    Hei ihana sivusto. Innostuin tosta kankaan maalaamisesta. Minulla on kolme tuolia jotka ovat ns. sametti pinnalla tai sen tapaisella. Löytyisikö kuvaa samettisesta maalatusta. Minun tuolit ei ole arvokkaita joten voisin kokeilla. Tosin olen ihan aloittelija.
    Palatapetit oli ihania ❤️

    1. Hei Marja, todella mukavaa kuulla hieno palautteesi sekä sivustosta, että palatapeteista, kiitos!!!

      Mielestäni mainitsemasi sametti on kankaana jopa haastavampi maalattava, kuin minulla tällä hetkellä työn alla olevan sohvan plyysikangas. Plyysissä kun osa nukasta taipuu luonnostaan “alaspäin”, kun taas samettikankaan nukka saattaa olla kauttaaltaan ikäänkuin “pystyssä” – ja pystyyn se myös jää maalaamisen jälkeen. Erona se, että maalin kuivuttua kovaksi sinulla SAATTAA olla tuloksena koviksi siilin piikeiksi muuttunut pystynukka…

      Tämän sanottuani, sanon kyllä myös, että täysin mahdotonta sametin maalaaminen ei ole. Ensikertalaisia kehottaisin kuitenkin ENSIN maalaamaan paksuhkoa “tavallista”, tasaista kangasta (esim. puuvillaa). Sillä tavalla saa näppituntumaa siihen, miten projektin pitäisi edetä. Sitten voi päättää, haluaako vielä kokeilla sitä vaikeampaa haastetta.

      Mutta jos olet sitä malttamatonta sorttia oleva ihminen, joka mieluiten TEKEE ensin, ja KATSOO vasta sitten mitä tuli, niin soita minulle joku päivä What’s App puhelu: näytän sinulle kuvayhteyden kautta samettikankaista baarituolia jonka olen maalannut, ja jutellaan sitten siitä millaiset ne sinun tuolisi ovat (onko niissä paksu/ohut pehmuste, tai nappeja koristeina yms.)!

      KUVIA löydät Fusion Mineral Paint:in ylläpitämästä Fusion-maalaajien FB-ryhmästä nimeltä “Paint It Beautiful.” Liity sinne ja laita ryhmän hakukenttään (suurennuslasin kuva) sana VELOUR (=sametti), niin löydät joitakin kuvia, ja voit lukea mitä muut ovat ajatelleet sametin maalaamisesta.

      Halauksin,
      PuuhaMari

Mitä itse ajattelet aiheesta? Jätä kommentti tähän...